top of page

Capodopere ale cinematografiei italiene, în proiecţii de warm-up Ceau, Cinema!

Updated: May 19

Cinci capodopere ale cinematografiei italiene clasice, realizate de regizori celebri precum Federico Fellini, Vittorio De Sica, Pier Paolo Pasolini, Michelangelo Antonioni şi Roberto Rossellini, vor putea fi văzute în cadrul unor proiecţii speciale la Cinema Timiş din Timişoara, în perioada 11 mai – 6 iulie, organizate de Festivalul Ceau, Cinema! în parteneriat cu Institutul Italian de Cultură din Bucureşti.


Filmele vor fi proiectate în versiuni restaurate 4K sau 2K, prezentate în ultimii ani la marile festivaluri, şi fac parte dintr-o serie de evenimente de warm-up înaintea celei de-a 11-a ediţii a Ceau, Cinema!, care va avea loc între 17 şi 21 iulie la Timişoara.

Proiecţiile se vor desfăşura sâmbăta, de la ora 17.00, la fiecare două săptămâni şi vor avea parte de o câte o introducere.

Afişul retrospectivei Ceau, Cinema Italiano! este realizat de tânăra artistă timişoreană Andreea Dumuţa şi îl omagiază pe Marcello Mastroianni, în anul centenarului naşterii marelui actor.

 

„Opt şi jumătate (1963)

Seria de proiecţii va fi deschisă pe 11 mai, cu „Opt şi jumătate” (1963), una dintre realizările memorabile ale lui Federico Fellini, care a încântat generaţii la rând. Marcello Mastroianni interpretează un regizor care, într-un moment de criză, se retrage într-o lume a amintirilor şi fanteziilor. Alături de el mai joacă Anouk Aimée şi Claudia Cardinale. „Opt şi jumătate” a câştigat două Premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film într-o limbă străină.



„Mamma Roma” (1962)

„Mamma Roma” (1962), al doilea film al lui Pier Paolo Pasolini, urmăreşte o fostă prostituată care vrea să înceapă o viață nouă alături de fiul său adolescent, numai că umbrele trecutului nu-i dau pace. Celebra Anna Magnani a fost desemnată cea mai bună actriţă la Festivalul de la Veneţia pentru rolul său. „Mamma Roma” va fi văzut pe 8 iunie.


 

„Deşertul roşu” (1964)

La şaizeci de ani de la premieră şi de la câştigarea Leului de Aur la Veneţia, celebrăm de asemenea „Deşertul roşu” (1964), unul dintre marile filme ale lui Michelangelo Antonioni, printr-o proiecţie pe 22 iunie. Într-o zonă industrială, o femeie în criză (Monica Vitti) încearcă să facă față vieții începând o aventură cu un coleg de muncă de la fabrica pe care o conduce soţul ei.



„Francesco d’Assisi” (1950)

Ultima proiecţie din serie va fi pe 6 iulie, cu „Francesco d’Assisi” (1950), unul dintre filmele mai puţin cunoscute ale lui Roberto Rossellini, dar considerat la rândul său o mare realizare a cinematografiei italiene postbelice. Inclus de asemenea în selecţia Festivalului de la Veneţia, filmul nu este o biografie a sfântului, ci cuprinde unsprezece episoade în care se dezvăluie spiritul reformei franciscane.



 

Ceau, Cinema!  ediţia a 11-a | 17-21 iulie, Timişoara

Cea de-a 11-a ediţie a Ceau, Cinema! va marca intrarea festivalului într-o nouă etapă. Ediţia aniversară de anul trecut, cea mai amplă de până acum, a coincis cu deţinerea de către Timişoara a titlului de Capitală Europeană a Culturii.

Secţiunea FILME DE GRĂDINĂ

Secţiunea FILME DE GRĂDINĂ este una dintre cele mai îndrăgite şi căutate, pentru că propune filme destinate unui public mai larg, în proiecţii în aer liber într-un spaţiu central şi istoric, Grădina de Vară “Capitol”, care este astfel pus în valoare şi redat, pe parcursul festivalului, destinaţiei sale din momentul în care a fost conceput, şi anume de cinematograf de vară, cu un ecran panoramic uriaş. Este spaţiul unde publicul e tratat nu doar cu o atmosferă plăcută şi celebra lubeniţă, ci mai ales cu filme de peste tot din Europa, prezentate de asemenea în premieră la Timişoara.


Secţiunea PROIECŢII SPECIALE

Secţiunea PROIECŢII SPECIALE va cuprinde atât câteva premiere româneşti, în prezenţa unor invitaţi, cât şi proiecţii cu mari filme noi sau cu filme clasice celebre, prezentate în versiuni restaurate.

În 2024, continuăm pentru al treilea an consecutiv parteneriatul cu Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar Bucureşti, prin organizarea împreună a câte unui focus dedicat unui mare cineast maghiar.

Secţiunea de FILME BĂNĂŢENE

Prin secţiunea de FILME BĂNĂŢENE, care a căpătat deja o tradiţie, ne dorim să încurajăm producţiile realizate în Banat sau care au subiecte plasate în Banat şi pe cineaştii, de orice vârstă şi experienţă, care activează în Banat sau care provin din zonă.

Mai multe informatii aici.





Recent Posts

See All

Comments


bottom of page